Şebekeden bağımsız sistemler şebekenin hiç olmadığı yerlerde tercih edilirler. Bu sistemlerde elektrik üretim fazlası satılamaz. Güneş panelleri gün boyunca elektrik enerjisi üreterek enerji fazlasını akülerde depolar. Akü kapasitesi ayarlanırken bölgenin iklim verileri, kullanılacak elektrikli cihazlar ve de kullanım süresi göz önüne alınır.
Güneş enerjisi ile tüketilenden daha fazla elektrik üretilmesi durumunda, ihtiyaç fazlası enerji aküleri şarj etmek için kullanılır. Eğer talep edilen enerji üretilenden fazla ise açık aküler de depolanmış olan enerji kullanılarak kapatılır. Akü sisteminin aşırı şarj veya deşarj olarak zarar görmesini engellemek için kullanılan kontrol birimi (şarj regülatörü), akü sisteminin durumuna göre ya güneş panellerinden gelen akımı ya da yükün çektiği akımı keser.
Güneş pili sistemlerinin şebekeden bağımsız olarak kullanıldığı tipik uygulama alanları aşağıda sıralanmıştır:
Dağevleri ya da yerleşim yerlerinden uzaktaki evlerde TV, radyo, buzdolabı, fırın gibi elektrikli aygıtların çalıştırılması
Bina iç ya da dış aydınlatması
Bahçe, sokak ve cadde aydınlatması
Tarımsal sulama ya da ev kullanımı amacıyla su pompajı
Yatlar, deniz araçları, karavanlardaki elektrik ihtiyaçlarının karşılanması.
Haberleşme istasyonları, kırsal radyo, telsiz ve telefon sistemleri
Petrol boru hatlarının katodik koruması
Metal yapıların (köprüler, kuleler vb) korozyondan koruması
Elektrik ve su dağıtım sistemlerinde yapılan telemetrik ölçümler, hava gözlem istasyonları
Askeri radar istasyonları
Orman gözetleme kuleleri
Deniz fenerleri
İlkyardım, alarm ve güvenlik sistemleri
Deprem ve hava gözlem istasyonları
Bir fotovoltaik sistemin kurulumu teorik olarak düz çatılar, eğik çatılar, bina cephelerine entegreli veya açık alanlarda mümkündür. Tesisin güneye doğru gölge almayacak şekilde hizalanması enerji verimi için belirleyicidir. Güneye hizalamak mümkün değilse eğim açısının düzeltilmesiyle iyi verim elde edilebilir.
Ücretsiz fiyat teklifi
Size yaklasık bir fikir verebilmeyi hedeflediğimiz ilk bütçe teklifimizi almak için lütfen aşağıdaki butona tıklayınız.
Yatırımınızın fiziksel olarak başlatılıp, tamamlanabilmesi için gerekli olan uygulama projesi ile detaylı keşif hazırlanması işlemleri tamamlandıktan sonra anahtar teslimi fiyat teklifi çalışmalarına başlanabilmektedir.
ŞEBEKEDEN BAĞIMSIZ (OFF-GRID) EV ELEKTRİĞİ ÜRETİMİ KONUSUNDA ÖRNEK UYGULAMA
Elektrik şebekesinin olmadığı bir bölgede bahçeli müstakil bağ evi bulunan bir kişi 60 m2’lik meskenin çatısının, yaklaşık 14 m2’sinin güneşe baktığını tespit ederek, çatının bu bölümüne güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmaya karar vermiştir. 1 kW gücünde bir üretim tesisi için 7 m2’lik bir alan gerektiği varsayımı ile evinin çatısına fotovoltaik güneş paneli kullanılarak 2 kW kurulu gücünde, güneş enerjisi tesisi kurulabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Söz konusu üretim tesisinin kurulup işletmeye alındığını varsayalım. Üretim tesisinin günde 7 saat ışınım aldığı kabulüyle tesiste günde; 7 x 2 kW= 14 kWh elektrik enerjisi üretilebileceği sonucuna ulaşılır.
Evin nominal güç talebinin yaklaşık 5kW (5000 Watt) ve günlük enerji tüketiminin de ortalama 10 kWh olduğunu varsayalım.
Inverter/şarj cihazlarının nominal güç talebini (5kW) karşılayacak boyutta seçilmesi gerekmektedir. (Aynı anda çalışma ihtimali olan ütü, klima, fırın,buzdolabı,..vb cihazların güçleri toplanarak nominal güç değeri hesaplanır.)
Akü kapasitesinin belirlenmesinde en önemli faktör fotovoltaik güneş panellerinin güneş görmeyeceği gün sayısını hesaplamaktır. Biz bunu 2 gün olarak kabul edersek; günlük tüketimi ortalama 10 kW-saat olan bir ev için 20 kW-saatlik enerjiyi depolayabilecek bir akü grubu gereklidir. Sistem gerilimini 24 V seçersek, 24 V, 1042 A-saatlik akü grubu sistemimiz için yeterli olacaktır.
Bu akü grubu 24V x 1042 Ah =25 kW-saatlik enerjiyi depolayabilme özelliğine sahiptir. Akünün çeşidine göre değişmekle birlikte genel olarak akülerin tamamen boşaltılmaması daha sağlıklıdır. (%80'e kadar boşaltıma izin verilmesi uygundur.)
Solar paneller ve akülerin toplam kapasitesinin yükleri beslemeye yetmeyebileceği durumların olabileceği (Güneşsiz geçen gün sayısının 2 günden fazla olabileceği,..v.s.) düşünülüyor ise bu periyotlarda sistemi desteklemek için bir jeneratör setinden de ilave güç kaynağı olarak faydalanılabilir. Bu tip hibrid uygulamalarda güneş, rüzgar ve dizel (Benzin, doğal gaz veya LPG ile çalışan jeneratör setleri de mevcuttur.) enerji kaynaklarının ikili veya üçlü olarak kullanımı da mümkündür.